WAT ZIJN DE KOSTEN VAN INFRAROODVERWARMING?

Er zijn een aantal kosten waar je rekening mee dient te houden bij het toepassen van infraroodverwarming. Welke kosten brengt infraroodverwarming met zich mee?

> aanschafkosten     > verbruikskosten     > installatiekosten

Het valt je op dat hier geen onderhoudskosten tussen staat. Dit klopt! Wanneer infraroodverwarming eenmaal geïnstalleerd is, is het geen onderhoud meer nodig. Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere verwarmingssystemen.


Daarnaast zijn de kosten van infraroodverwarming afhankelijk van:

> Eigen energieopwekking door middel van zonnepanelen

> Isolatie van de woning (energielabel)

> Mogelijkheid om infraroodpanelen zelf te installeren

> Weersomstandigheden / klimaat

> Ingestelde temperatuur op de thermostaat

> Het gebruik van de infraroodverwarming

INFRAROODVERWARMING AANSCHAFKOSTEN

De aanschafkosten van infraroodverwarming is sterk afhankelijk van de ruimte die verwarmd moet worden. Dit betekent eigenlijk het volgende:

  • Hoe is de ruimte/woning geïsoleerd?
  • Welke temperatuur wil je bereiken in de ruimte?
  • Wil je het inzetten als hoofdverwarming en als bijverwarming?
  • Wat zijn de afmetingen van de ruimte? 

Hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe voordeliger het verwarmen met infrarood wordt. Dit betekent dat je minder vermogen nodig bent om de ruimte op temperatuur te brengen. Minder vermogen, is een kleiner infrarood paneel en betekent lager in aanschafkosten en verbruikskosten. 

De aanschafkosten van één infrarood paneel liggen ongeveer tussen de € 250,00 en de € 750,00 exclusief BTW

Daarnaast moet infraroodverwarming geregeld worden met een thermostaat. De kosten van een thermostaat variëren tussen de 125 en de 200 euro exclusief BTW

 

INFRAROODVERWARMING VERBRUIKSKOSTEN

Verbruikskosten van infraroodverwarming is lastig te bepalen. Dit is sterk afhankelijk van een aantal factoren. Een aantal van deze factoren zijn:

Is het een koude winter met veel dagen temperaturen onder het vriespunt?

> Heb je de thermostaat constant op 21 °C ingesteld of constant op 23 °C?

> Schakel je de verwarming 's avonds terug of laat je deze op een constante temperatuur staan?

Zo zijn er nog vele factoren welke afhankelijk zijn en direct invloed hebben op je verbruikskosten. Verbruikskosten is en blijft een lastig begrip. Wel kunnen wij je meer uitleggen over wat infraroodverwarming per uur kost. Dit lees je in de volgende alinea. 


WAT KOST INFRAROODVERWARMING PER UUR?

 

Stel, je hebt een slaapkamer van 10,0 m². De woning is goed geïsoleerd. Hier adviseren wij een vermogen van 50 W/m². 10,0 m² x 50- W/m² = 500 watt.

Er is 500 watt aan vermogen geïnstalleerd in je slaapkamer. Gemiddeld betaald een Nederlander € 0,30 per kWh. Dit betekent dat je € 0,30 betaald voor 1 kW (1000 watt) aan stroom. Je verwarming heeft een totaal geïnstalleerd vermogen van 500 watt. Dit betekent dat je vloerverwarming € 0,15 per uur kost. Wek je je eigen energie op met zonnepanelen? Dan is infraroodverwarming de oplossing! Je hoeft dan ook niet je centrale thermostaat aan te zetten om je slaapkamer te verwarmen. Iedere ruimte krijgt een eigen thermostaat. Dit is zeer energie efficiënt en bespaart kosten. 

Een ander voorbeeld. Het verwarmen van een woonkamer/keuken 50,0 m² in een goed geïsoleerde situatie. Adviesvermogen 60 W/m². 50,0 m² x 60 W/m² = 3000 watt. 3,0 kW x € 0,30 kWh = € 0,90 verbruikskosten per uur. 

 

ZELF MONTEREN - BESPAART KOSTEN.

Infraroodverwarming is verkrijgbaar in verschillende afmetingen en vermogens. Standaard worden de infraroodpanelen van ETHERMOS geleverd met montagebeugels. 

> Kan ik infraroodverwarming zelf installeren?

Ja, dit kan. Infraroodpanelen worden met beugels aan het plafond of aan de wand bevestigd. Lees altijd goed de handleiding en schakel indien je twijfelt altijd een vakbekwame installateur in. 

Op de montagevideo is te zien hoe infraroodverwarming gemonteerd wordt.